I dag godkender Børne- og Undervisningsudvalget en toårig forsøgsordning, hvor forældre kan søge om tilskud til at hjemmepasse deres børn i vuggestuealderen. Ordningen træder i kraft 1. august.
Hjemmepassere i Aalborg Kommune er glade. I dag godkender Børne- og Undervisningsudvalget nemlig en forsøgsordning, som betyder, at forældre, der hjemmepasser deres børn på op til to år og 11 måneder, kan søge om tilskud.
På landsplan er der omkring 65 kommuner, der giver tilskud til hjemmepasning af små børn. Lotte Finck, byrådsmedlem fra De Konservative, er i dag med til at godkende forsøgsordningen, og hun er yderst tilfreds.
”Der er nogle, der foretrækker kommunal pasning eller privat pasning. Og for andre fungerer hjemmepasning. Vi vil gerne give familierne alle muligheder, også dem, der tilgodeser de individuelle behov.”
Forsøgsordningen er en del af Aalborg Kommunes budgetforlig 2023-2026, og tilskuddet vil ligge på godt 6000 kroner om måneden.
”Vi glæder os”
Netop friheden til at vælge betyder meget for det aalborgensiske forældrepar Martin og Maria Lunde Krogsgaard. De er glade for den nye ordning, for det betyder, at de kan hjemmepasse deres søn Malthe på halvandet år, indtil han skal i børnehave.
”Tilskuddet giver en accept af det familieliv, vi gerne vil have. Med tilskuddet siger kommunen, at den måde, vi gør det på, at okay,” fortæller Martin Lunde Krogsgaard.
De har valgt, at det er Maria Lunde Krogsgaard, der passer deres søn, fordi hun havde lysten til det. Den eneste konsekvens for hende er, at hun kan savne sit job. Men hun finder tiden med sin søn langt vigtigere.
”Jeg synes, det vigtigste er al den nærhed, jeg får med mit barn, og al den læring, jeg kan give ham, fordi jeg har ham én til én. Jeg skal jo arbejde resten af mit liv og kommer til at bidrage igen om et par år.”
Vil hellere styrke daginstitutionerne
Enhedslisten er som de eneste imod forsøgsordningen, og byrådspolitiker fra partiet, Lasse Puertas Navarro Olsen, vil hellere fokusere på, hvordan daginstitutionerne bliver bedre, i stedet for at prioritere de forældre, der vælger daginstitutionerne fra.
”Det har også en kønsmæssig slagside, fordi det typisk vil være moren, der går hjemme, og manden, der så går på arbejde. Det vil betyde noget for ligestillingen i hjemmet og for pensionsopsparingen, hvis den ene part er hjemmegående i et år.”
Den toårige forsøgsordning træder i kraft 1. august 2023 og evalueres første halvår af 2025 med henblik på, om den skal gøres permanent.