Kom Videre Mand bekæmper livskriser og ensomhed blandt mænd

De Frivilliges Hus slår igen dørene op for kriseramte mænd. I et otte uger langt forløb kan mændene gennem gruppesamtaler få hjælp og vejledning til at komme igennem deres livskriser. Håbet er blandt andet at bekæmpe den ensomhed, der rammer hver femte danske mand.

I dag starter det gratis tilbud Kom Videre Mand et nyt hold op i Aalborg.

Forløbet er skræddersyet til at hjælpe kriseramte mænd videre i livet. Typisk er mændene ramt af livskriser som stress, skilsmisse og arbejdsløshed. Nini Jolander, leder for De Frivilliges Hus, fortæller, at der kommer vidt forskellige mænd i selvhjælpsgruppen – men to ting har de tilfælles:

”Mændene har det først og fremmest svært. De sidder fast i livskriser som skilsmisse, sorg, arbejdsløshed og stress. Men de har også ønsket om at komme videre. Der er en motivation og en gnist.”

I det otte uger lange forløb mødes otte mænd en gang om ugen. Her kan de snakke med hinanden og med den mandlige gruppeleder om et fastlagt emne. Målet er at bygge et fællesskab mellem de kriseramte mænd og at klæde dem på til at håndtere svære livssituationer.

”Det vigtige for Kom Videre Mand er, at mænd kan mødes i et trygt fællesskab og opleve, at der er andre, der har det på samme måde,” fortæller Niels Hansen, der er gruppeleder på det nye hold.

En kamp mod ensomhed

En ny undersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed viser, at hver femte mand sjældent eller aldrig har nogen at tale fortroligt med. Blandt de 35‐39-årige er det 27 procent. Det er også tit ensomheden, der binder mændene sammen i Kom Videre Mand, fortæller Niels Hansen: 

”Over halvdelen af dem kommer, fordi de er ensomme – og det er meget tabubelagt at snakke om. Der er mange fordomme om dét at være ensom. Det er godt for mændene at mærke, at de ikke er alene, og at andre har det på samme måde.”

Kom Videre Mand er drevet af frivillige kræfter

Kom Videre Mand fremhæver også, at mænd kan have svært ved at tale om de svære ting i livet. Det afholder dem også fra at opsøge hjælp, når det er nødvendigt. Det kan blandt andet være frygten for at virke svag eller umandig, der gør det svært for mænd at tale åbent om deres følelser. De følelser genkender de også i De Frivilliges Hus – Thomas Jakobsen, der er ny gruppeleder for Kom Videre Mand, forklarer det således:

”Der er noget kulturelt omkring det. Det handler om, hvordan man er mand. Det ligger ikke i vores kultur, at mænd er sårbare, åbne og sidder og græder og fortæller, at de har det hårdt.”

En vigtig forskel

Evalueringer af projektet har vist sig at have en positiv indflydelse på mændene. Undersøgelser fra 2016 viste, at mændenes gennemsnitlige tilfredshed med livet var steget med 43 procent over de otte uger, de deltog i projektet. Tilfredsheden mærker Niels Hansen også:

”Der er mange, der giver udtryk for, at det er første gang, de har mødt et sted, hvor de har fået reel hjælp. At det er første gang, de har følt sig hørt og forstået.”

Det gratis forløb tilbydes flere steder i landet. Kom Videre Mand er et samarbejde mellem Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark og Socialt Udviklingscenter SUS. Forløbet er tilrettelagt i samarbejde med Mandecentret i København.