På Aalborg Universitetshospital er der omkring 140 frivillige tilknyttet, men der er efterspørgsel efter flere på afdelingerne. De frivillige er til for blandt andet at hjælpe patienter med at finde vej fra den ene afdeling til den anden og holde de indlagte med selskab.
Når man træder ind på Aalborg Universitetshospital bliver man mødt af frivillige, der står klar til at hjælpe. Man kan blandt andet få hjælp til at finde vej til en bestemt afdeling eller få informationer om, hvordan man melder sin ankomst.
Som frivillig kan man også være tilknyttet en afdeling, hvor man bruger tid sammen med de indlagte. De er til for at skabe tryghed for patienterne. Det kan også være, at der er brug for at spille et spil eller gå en tur sammen med patienten.
Der er stor efterspørgsel på frivillige fra sygehusets side. Det er endnu ikke alle afdelinger, der har frivillige tilknyttet, og det er der et ønske om. Frivillig-koordinator Tina Marie Aarup forklarer, at sundhedspersonalet er koblet op på tid, og det er de frivillige ikke.
”De frivillige er med til at tage godt imod patienten, fordi de har tiden til at høre, hvad folk har på hjerte,” fortæller Tina Marie Aarup.
De frivillige kan være med til at gøre en patients ophold mindre klinisk. Tine Marie Aarup fortæller, at det er vigtigt at varetage hele mennesket. Sygdommen fylder meget for patienten, og derfor er det ofte befriende at møde en frivillig. De lytter til det, patienten har at sige, og hvor det nødvendigvis ikke altid handler om sygdom. De er der som et medmenneske.
Har ikke fortrudt
En af dem er Jytte Højmark, og hun kan godt mærke, at det betyder meget for sundhedspersonalet, at de frivillige er til stede.
”Personalet kan være presset, og de bliver altid glade, når vi kan kommer og er sammen med patienterne”, fortæller Jytte Højmark.
Jytte Højmark står ofte ved indgangen i Medicinerhuset. Her får hun spørgsmål om, hvor de forskellige afdelinger ligger, og hvordan systemet virker, når man skal have taget en blodprøve. Hun har også vagter, hvor hun går rundt med en bogvogn på de forskellige afdelinger. Her møder hun de indlagte med et smil, og patienterne har mulighed for at vælge en bog fra vognen. Der er også sørget for læsebriller, hvis patienten har glemt sine egne derhjemme.
”Jeg har ikke en eneste gang fortrudt, at jeg er blevet frivillig. Jeg kan mærke, at jeg både gør en forskel for patienterne, men også for sundhedspersonalet,” fortæller Jytte Højmark.