Emma Holten i Aalborg med sit foredrag om feministisk økonomi: ”Det handler om at vedligeholde mennesket”

Mandag aften stod den feministiske aktivist Emma Holten klar for første gang i Aalborg med sit foredrag om feministisk økonomi i Intimsalen i Musikkens Hus.

Emma Holten har for første gang holdt sit foredrag om feministisk økonomi i Aalborg. Her fortæller hun aalborgenserne om, hvilke problemer der er med det syn, vi har på økonomi i dag.

Et PowerPoint-slide lyser frem med en artikel fra DR, som beskriver, at en nyfødt dansk pige vil modtage 1,6 millioner kroner mere fra det offentlige, end hun kommer til at give tilbage.

”Det lyder rart, hvor er pengene?” siger Emma Holten til lyden af et grinende publikum.

Ønsker større interesse for økonomi

Emma Holten vil med sit foredrag få flere mennesker til at interessere sig for økonomi og overbevise folk om, at samfundet kan se ud på en anden måde, end det gør i dag.

Hun sætter fokus på, hvad vi ser som økonomisk mest betydningsfuldt. Det er oftest ikke omsorgsfagene, da deres betydning for samfundet ikke kan ses i tallene:

”En økonom har svært ved at sige, hvad værdien af en ekstra pædagog i en børnehave er, men vi har nogle sociologiske undersøgelser, der fortæller, hvilken forskel det har for børnene.”

Vedligeholdelse af mennesket

Feministisk økonomi går ud på at ’vedligeholde’ mennesket gennem reproduktion. Det handler om at holde mennesker sunde, glade og i live.

Emma Holten forklarer, at økonomi bliver målt i BNP, men her er omsorgsfagene ikke synlige. Sundhedspersonale og pædagoger er med til at vedligeholde mennesker. Det er ifølge Holten en form for økonomisk aktivitet, som BNP’en ikke indfanger.

”Man har udviklet en økonomisk tankegang, som er optaget af produktionen af produkter, og som glemmer værdien af omsorg.”

Derfor sætter man mindre pris på omsorgsarbejde og bruger færre penge på dét. Det betyder også, at de mennesker, der arbejder med omsorg, ofte bliver betalt mindre. De mennesker er for det meste kvinder.  

Emma Holten har undersøgt Finansministeriets regnemodeller, og her bliver omsorg udelukkende set som en udgift. Det medfører, at det ses som en udgift at investere i sygeplejersker og pædagoger.

Emma Holten forklarer, at arbejdet i hjemmet er essentielt for samfundet. Foto: Emily Holland-Fischer

Mere fritid kan resultere i et bedre samfund

Ifølge Emma Holten er en høj BNP dog ikke ensbetydende med et godt samfund.

Hun mener, at vi arbejder med en enøjet forståelse af økonomi. Så længe BNP’en stiger, så bliver menneskets liv forbedret. Det mener Emma Holten dog ikke – hun mener, at mere fritid vil give mere tid med familie og venner, hvilket er med til at vedligeholde mennesket.

Emma Holten håber, at hun med sit foredrag kan inspirere aalborgenserne til at tænke mere over, hvad de bruger deres tid på. Hun ønsker også, at folk får øjenene op for omsorgsfagene, og indser hvor vigtige de er for samfundet.