GirlTalk i Aalborg kæmper for kvinders mentale helbred

Et socialt gruppefællesskab for kvinder som har det dårligt, er ensomme eller mangler nogle at spejle sig i starter op i Aalborg.  

Nu er der godt nyt til unge kvinder i Aalborg. Den frivillige organisation GirlTalk laver et gratis tilbud til unge kvinder i den mest udsatte aldersgruppe for lav mental sundhed. Projektet hedder Sisterhood, og starter op for første gang i Aalborg på onsdag den 15. marts.

Kvinders mentale sundhed er kun blevet dårligere. Siden 2010 er kvinders mistrivsel udelukkende steget. Værst er det for de unge kvinder mellem 16 og 24 år. Hos dem er den lave score i mental sundhed næsten fordoblet i løbet af de sidste 11 år, hvilket betyder, at der i 2021 var godt 35 procent, som oplevede, at de mistrivedes. Det viser rapporten over danskernes sundhed fra 2021 foretaget af Sundhedsstyrelsen.  

Organisationen GirlTalk har stor succes med EmpoweR, som er et lignende tilbud for piger mellem 13 og 16 år, hvor det især er klasselæren, der henviser pigerne til fællesskaberne. Samme muligheder har manglet for kvinder, der ikke længere går i folkeskole. 

Disse kvinder bliver nemlig ikke på samme måde opdaget af en klasselærer, som har ansvaret for dem, eller lægger mærke til deres trivsel. Derfor har GirlTalk indgået samarbejde med studievejledere og praktiserende læger i Region Nordjylland. Afdelingsleder for GirlTalk i Aalborg, Kathrine Vesterholt Zakarias, udtaler:  

“Det er altafgørende, at vores samarbejdspartnere henviser pigerne til Sisterhood, fordi det er så nyt et koncept, at de færreste ved, at det findes.” 

Kvinderne sætter selv dagsordenen  
Sisterhood er et gruppeforløb for i alt ti unge kvinder, der mødes én gang om ugen i to timer. Rammerne omkring fællesskabet faciliteres af uddannede kompetente frivillige, som tager et tema op til hvert møde. Emnerne kan være alt fra ensomhed, kroppen og venskaber, men det er i høj grad kvinderne, der er med til at bestemme, hvilke temaer de har lyst til at sætte på dagsordenen.  

“Det er helt uforpligtigende at deltage i snakken, og man behøver ikke at dele sin egen personlige historie med resten af gruppen, hvis ikke man har lyst”, udtaler Kathrine Vesterholt Zakarias.  

Sisterhood er ikke kun et fællesskab, der taler sammen. De vil også tage gruppemøderne med ud i byen. Igen er det kvinderne, der sammen med de frivillige er med til at bestemme, om turen skal gå til Aalborg Zoo, en yogatime eller noget helt tredje.  

Man kan være med i fællesskabet i helt op til 16 uger, derfor er det også muligt at tilmelde sig løbende, hvis nogen melder sig ud undervejs. Når man ikke at være med i første omgang, starter der en ny runde Sisterhood til efteråret.