Foredrag om prostatakræft vil oplyse både mænd og kvinder

Georg Nissen og Erik Søndergaard har begge fået stillet diagnosen prostatakræft. Foto: Hans Christian Schack

I næste uge vil det i Aalborg være muligt at komme til oplæg om prostatakræft. Foredraget er dog ikke kun rettet mod dem med prostata, men det fokuserer lige så meget på, hvordan det påvirker en partner til den diagnosticerede. Bag foredraget står to prostatakræftpatienter.

Den 17. marts kommer foredraget Prostatakræft rammer både mænd og kvinder forbi Kræftrådgivningen i Aalborg. Talerne er pensioneret læge Erik Søndergaard og udviklingskonsulent Georg Nissen, som begge er blevet diagnosticeret og senere hen behandlet for prostatakræft.

”Der mangler et patientperspektiv, som kan give et helhedsbillede af den her sygdom,” siger Georg Nissen.

Det er blandt andet bivirkninger som potensproblemer og vandladningsbesvær, de to foredragsholdere mener, der ikke er nok oplysning om i forbindelse med behandling for sygdommen.

Derfor vil de gerne forberede par på de ændringer, behandlingen af prostatakræft medfører og i det hele taget give et billede af, hvordan tilværelsen bliver, efter diagnosen er stillet.

”Sundhedssystemet er dårlig til at forberede på de her ting. Måske står der noget om det i en bisætning i en brochure,” fortæller Georg Nissen.

De to håber på, at deres historier kan være med til at inspirere til bedre sygdomsforløb ved nyligt diagnosticerede samt deres samlever.

Prostatakræft er den mest almindelig kræfttype hos mænd, hvor der som mand er 15 procent chance for at få det påvist. Op mod halvdelen af tilfældene bliver opdaget ved en tilfældighed.

Regionsrådet i Region Nordjylland bevilligede sidste år tre millioner kroner til bedre diagnosemetoder til prostatakræft i regionen. Aalborg Universitetshospital har ligeledes været med i et forskningsprojekt om en ny behandlingsmetode til kræfttypen, efter den har spredt sig i kroppen.

Problemet er dog, at mange mænd ikke vælger at blive tjekket. Georg Nissen synes imidlertid ikke, de behøver at komme med en konkret opfordring. De vælger i stedet at lægge meget fokus på, hvor stor en chance manden har for at få prostatakræft.