Klimatopmøder skal bekæmpe dårlige klimavaner hos børnefamilier

Center For Grøn Omstilling er en afdeling under Aalborg Kommunes Miljø og Kilma-forvaltning. Foto: Emil Øer Nørgaard Mouritsen

Center For Grøn Omstilling under Aalborg Kommune tilbyder i de kommende måneder klimatopmøder til børnefamilier, hvor rådgivning til en mere klimavenlig hverdag er på dagsordenen.   

I forbindelse med at Aalborg Kommune skal nå kommunernes fælles målsætning om en 70-procents reduktion af deres samlede CO2-udslip inden 2030, har de målrettet børnefamilien med henblik på at engagere dem til at bryde med dårlige klimavaner.

Derfor inviterer de nu til klimatopmøder, hvor børnefamilier kan komme og få viden om klima samt at få hjælp til at beregne husstandens CO2-udledning. Bag tiltaget står blandt andet Zacharias Brix, som er en af kommunens grønne agenter.

”Hvis man kan få en familie på fire til at ændre vaner, rykker man jo mere sammenlignet med en husstand på en,” fortæller han.

Målet med tilbuddet er også at inspirere de yngre generationer i hjemmet, som på sigt skal hjælpe deres forældre med at indrette hverdagen mere klimavenligt.

Klimakrisen kræver omstillingsparathed

Zacharias Brix anerkender, at hverdagen for børnefamilien kan være hektisk. Derfor præsenterer de på møderne syv områder, familierne kan arbejde med, og anbefaler dem at starte med et af dem. Det vil typisk være inspiration til kødfrie måltider og madpakker eller vejledning om køre- og togrejser.  

I et læserbrev i Nordjyske stiller en borger sig ligeledes kritisk overfor klimatopmøderne og opfordrer til boykot, da læseren mener, klimainitiativer kun besværliggører hverdagen.

Til det svarer Zacharias Brix, at Aalborg har forpligtet sig til 70-procentsmålsætningen, og de kigger på det som noget, der også kan løses på individuelt plan.

”Alternativet er, at vi eksempelvis kører et forbud mod biler i midtbyen, hvis vi valgte at nå målsætningen udelukkende gennem kommunale restriktioner.”

Tidligere har kommuner arbejdet med børnefamiliers klimavaner ved at sende dem e-Boks meddelelser med information. Men Zacharias Brix tror, at et fysisk møde vil gavne mere, ”Man får en oplevelse af, at ens indsats er vigtig, samtidig med at man kan spejle sig i andre og inspirere hinanden til at tænke nye veje.”

Næste klimatopmøde er den 13. april i Nørresundby.