Nu skal skolerne i Aalborg afbureaukratiseres

Rådmand Morten Thiessen Aalborg Kommune Foto: Lars Horn / Baghuset Dato: 28.06.22

Skolerne bruger for meget tid på kommunalt bestemte opgaver. Det skal en ny handleplan gøre op med.

Der skal være mere tid til de vigtige opgaver på skolerne i Aalborg Kommune. En ny handleplan fra Børne- og Undervisningsudvalget være med til at understøtte.

I samarbejde med skolerne i Aalborg Kommune, har Børne- og Undervisningsudvalget lagt de administrative opgaver under et loop i handleplanen: Mere tid til kerneopgaverne. Næstformand for Børne- og Undervisningsudvalget, Lisbeth Lauritsen, fortæller, at kommunen gennem tiden har indført mange kommunale krav og regler. De skal nu revurderes. Målet er at finde de regler og krav, der er overflødige og fjerne dem, så der kan frigives mere tid til kerneopgaverne.

Lisbeth Lauritsen fortæller, at det på nuværende tidspunkt er svært at forudsige, hvor meget ekstra tid skolerne vil få, men det er vigtigt at få tyndet ud i opgaverne.

Den 7. marts godkendte udvalget den nye handleplan. Her bortfalder opgaver såsom månedlige indberetninger af indskrivningstallet i skolefritidsordning. Den internationale strategi på skoleplan bortfalder også. Andre områder såsom inklusionsstrategien bliver udfaset, da det bliver en del af ‘Sammen om stærkere fællesskaber’, som er Aalborg kommunes nye initiativ på specialområdet i Børn og Unge.

Skolerne har været med i processen

Udvalget har inddraget skolerne i projektet for at blive klogere på, hvor det er muligt at skære fra. På Nibe Skole er skoleleder, Ann Christina Raunsbæk, tilfreds med projektet.

“Det har været en god proces. De har fået ryddet lidt op i nogle arbejdsopgaver, som vi syntes, var besværlige og ikke gav meget mening for os.”

Hun fortæller, at selv udfasning af de små opgaver gavner personalet på skolen.

“Det handler også om arbejdsglæde. Man sidder nogle gange og laver en opgave, man syntes misbruger arbejdstiden. Tid, der kunne være brugt på noget bedre.”

Kritiske høringssvar

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for udfaldet af projektet. I projektets høringssvar har skolerne Klarup og AMU-skolerne blandt andre givet udtryk for, at det er svært at vurdere, hvorvidt der reelt set vil komme mere tid til kerneopgaverne.

Formand for Børne- og Undervisningsudvalget, Morten Theissen, kan godt forstå den bekymring Klarup og AMU-skolerne kommer med. Han fortæller, at udvalget godt er klar over, at der kan gøres mere. Et af hovedformålene med projektet har været at undersøge, hvor på skoleområdet kommunen bruger pengene. Dette skal lægge til grund for flere forbedringer i fremtiden. Der skal blandt andet kigges på kommunikationsplatformen Aula, som mange skoler gav udtryk for er en tidssluger. Handleplanen er sendt videre til forvaltningen og skal efter planen implenteres i skoleåret 2023/2024.